Det er spennende tider for den som liker å investere i kryptovalutaer, og særlig to – Bitcoin og Ethereum er det mye snakk om. Men hva er egentlig forskjellene?

Mens for mange Bitcoin og Ethereum begge ganske enkelt er eksempler på kryptovalutaer – digitale pengeoverføringssystemer som bruker blokkjedeteknologi og kryptering – er det noen viktige forskjeller i hvordan de fungerer og hva de kan brukes til. Dersom du tenker å investere, eller enda mer hvis du vurderer å bruke en av plattformene for virksomheten din – er det viktig å forstå disse forskjellene, fordi de kan være den avgjørende faktoren for fremtiden deres.

Bitcoin var den første ekte kryptovalutaen og har vært i sirkulasjon siden 2009. Ethereum er en langt nyere utvikling som går live i 2015. Mens Bitcoin-blokkjeden ganske enkelt kan forklares som en database med kontoer (eller lommebøker) med en mengde valuta lagret i hver, er Ethereum-nettverksblokkjeden en mer sofistikert konstruksjon, i stand til å lagre datakode – applikasjoner – som kan bruke CPU-kraften som går inn i nettverket for å utføres. Valutaen – Ether – representerer denne CPU-kraften – så tanken er at Ether skal kjøpes og selges av bedrifter, myndigheter eller enkeltpersoner for å la dem utnytte de enorme, distribuerte ressursene til Ethereum-nettverket for å kjøre sine egne apper.

Den første av disse applikasjonene er kjent som «smarte kontrakter». Dette er en måte å automatisere kontrakter og avtaler på slik at de vil gjennomføres når konsensus sier at betingelsene er oppfylt. Selv om de er enkle, er den mulige bruken stor: For eksempel å aktivere betalingssystemer som vil frigjøre midler ved fullført arbeid, eller godkjenne overføring av eierskap av varer når betaling er utført.

Ethereum-nettverket tillater også opprettelsen av andre kryptovalutaer, eller tokens, ved å bruke samme protokoll som Ether, men distribuert på forskjellige blokkjeder, som kan være offentlige eller private. Dette betyr at de kan opprettes av organisasjoner for å representere aksjer, stemmerett eller som et middel til å bevise identitet eller autorisasjonslegitimasjon.

Med andre ord er Ethereum et nettverk med langt mer bruksområder enn Bitcoin, der kryptovaluta bare utgjør en del av det hele.

Bør jeg investere i Bitcoin eller Ethereum?

Til syvende og sist avhenger den langsiktige veksten til enhver kryptovaluta av at nyttige applikasjoner blir funnet for eiendelene.

Dersom Bitcoin fortsetter på veien mot å bli en allment akseptert form for valuta, eller Ethereum-nettverket blir en etablert standard for distribuert databehandling, vil verdien av disse eiendelene sannsynligvis fortsette å vokse. Det som er klart, er at de enorme verdiøkningene vi har sett de siste fem årene i stor grad skyldes spekulative investeringer – folk som kjøper dem i håp om at de skal kunne selge dem for mer penger til noen andre i fremtiden. Dette er dessverre ganske ofte en oppskrift på høye priser og en uunngåelig krasj, noe som må tas med i betraktningen.

Til syvende og sist vil det å oppnå bærekraftig vekst være avhengig av nyttige bruksområder. Flere bedrifter aksepterer Bitcoin som betalingsmåte, og flere applikasjoner blir mye brukt og støttet på Ethereum-nettverket.