Salget av elbiler har vært utrolig det siste ti-året, og Norge har raskt blitt det landet med flest elbiler per innbygger. En av de store fordelene med en elbil er hjemmelading, man trenger ingen bensinstasjon for å «fylle på tanken» på en elbil. Til tross for dette er det flere situasjoner hvor man har behov for å lade elbilen når man ikke er hjemme. Dette gjelder for eksempel når man skal reise langt og elbilen ikke har lang nok rekkevidde til å kjøre hele veien uten å stoppe for å lade på veien. Det kan også være relevant å bruke en ladestasjon dersom man rett og slett har en travel dag hvor man ikke har hatt tid til å lade hjemme. I slike situasjoner trenger man gjerne en ladestasjon.

Hva er ladestasjoner for elbiler?

En ladestasjon er enkelt forklart et sted hvor elbiler kan stoppe for å lade, gjerne ved å ta i bruk en hurtiglader slik at man ikke trenger å tilbringe så mye tid ved ladestasjonen. Gjerne må man betale basert på hvor mye man lader, med mindre man har et abonnement eller lignende som enten kom med bilen eller noe man får fra jobben.

Ladestasjoner er først og fremst for situasjoner hvor man ikke har muligheten til å lade hjemme, det er ikke anbefalt å bruke ladestasjoner for rutinemessig lading mange ganger per uke. Dette er både fordi hjemmelading er billigere, og fordi det ikke er bra for batteriet å konstant hurtiglade i stedet for vanlig lading.

Hvor finner man ladestasjoner?

Ladestasjoner finnes ofte på bensinstasjoner, egne frittstående ladestasjoner eller på parkeringsplassen til kjøpesentre, arbeidsplasser eller lignende. Det finnes apper hvor man kan få en oversikt over ladestasjoner, og det er også ganske enkelt å finne dem på Google Maps eller lignende tjenester. Dersom man skal reise lengre enn det rekkevidden tillater bør man planlegge på forhånd hvor man vil stoppe for å lade slik at man er sikker på å finne en ladestasjon som passer fint med reisen.

Det er også en fordel å være klar over hvilke muligheter som finnes i ditt nærområde slik som for eksempel en ladestasjon ved det lokale kjøpesenteret ditt eller lademuligheter på arbeidsplassen din. Det er best å lade hjemme, men dersom du ikke har muligheten til å gjøre det er det greit å vite hvor ladestasjonene i nærheten er.

Kan alle elbiler lade ved alle ladestasjoner?

Det er ikke nødvendigvis slik at alle ladestasjoner fungerer for alle elbiler. Typen på ladekontakten kan bety at man trenger et adapter for å bruke ladestasjonen, eller at man faktisk ikke kan bruke enkelte ladestasjoner i det hele tatt. Selv om de fleste ladestasjoner prøver sitt beste å kunne brukes av flest mulig ulike elbiler er det vanskelig for ladestasjonene å støtte alle typene.

På for eksempel en Tesla ladestasjon kan man få problemer med å lade biler som ikke er Teslaer, men det finnes adaptere som kan gjøre elbilen din kompatibel med litt flere ladestasjoner. Det lønner seg definitivt å ha med seg alle nødvendige adaptere og å vite hvilke type ladestasjoner det er mulig å bruke.