Vi leser i nyhetene nærmest ukentlig om hackerangrep. Oftest er disse dog ”bare” rettet mot store banker, ellers står det at Facebook og andre massive plattformer har fått millioner av brukere hacket. Vi legger derimot sjelden merke til det, og ofte bare børstet vi slike bekymringer over skuldra. Det er derimot som alle andre aspekter her i livet – en forstår ikke hvor alvorlig det er før det faktisk inntreffer. Spesielt farlig innen hacking i dag kan for eksempel et malware angrep være. Dette er ny teknologi som bidrar med skumle intensjoner for din datamaskin, ditt nettverk, eller kanskje til og med din nettside.
Malware defineres som et virus som kan ta form som en av de ovennevnte. For eksempel er et klassisk eksempel at malware sniker seg inn på ditt nettverk rett etter at du har besøkt en noe tvilsom side. Her har du kanskje lest en artikkel som dukket opp etter en link som dukket opp etter en link, osv. Det er fort gjort å være uheldig og havne på de litt mindre gunstige delene av internettet. Problemet er bare at mange ikke ser tydelige tegn på når de har fått virus. Det er tross alt ikke alle typer virus som gjør at datamaskinen krasjer på sekunder.
Malware er et av de virusene som sniker seg inn og ikke gir noe tegn på at det er der. Så dermed kan du for eksempel ønske å besøke nettbanken etter at du har vært på den noe mindre pålitelige siden. Når du taster inn nettadressen her, så får du mest sannsynlig opp den nettbanken du leter etter. Men noen malware har den funksjonen at de kan vise frem en nettbank du virkelig ikke ønsker å se – nemlig en falsk, og ganske så godt forfalsket, versjon av din nettbank. Det er her mange går i baret, og plutselig sitter du og taster inn brukernavn, passord, og andre koder. Alt dette gjør du mens malware surrer og går i bakgrunnen.
Hvem står bak malware?
Kanskje høres teknologien helt usannsynlig fjern ut for deg, og du tror nesten ikke det er mulig. Allikevel skjer dette med en håndfull brukere over nett. Det er lett å bare si at det ikke vil ramme en, kanskje fordi det rammer nettopp så få mennesker. Allikevel bør du ha et virusprogram som beskytter deg mot nettopp dette, for du vet jo tross alt ikke hvem som står bak og hvem det neste offeret vil være. Det kan etter alle solemerker være deg som ikke har et antivirusprogram og sikkerhet i systemet, men allikevel sitter på gode verdier.
Å ikke ha et antivirusprogram blir litt som å ikke ha hus forsikring fordi du vet at kun et bittelite antall blir utsatt for store skader årlig. Akkurat som med for eksempel en vannlekkasje eller til og med husbrann, så kan skadene fra viruset være meget store. I din nettbank kan du jo bare se for deg de massive skadene en hacker kan gjøre. Dette kan for eksempel være å raske med seg hele summen fra din brukskonto, eller noe så enkelt som å bruke din identitet for å ta opp et forbrukslån. Ingen av delene tar spesielt lang tid, og med all informasjonen du har gitt potensielle hackere, så kan de bare gå rett frem.
Dette er forøvrig bare mennesker akkurat som deg selv, som dog har en noe annen tilnærming til hvordan de skal tjene til livet. Hacking virker kanskje fjernt for folk flest, men det er faktisk ikke så veldig vanskelig å lære seg. Selv om teknologien har utviklet seg til å bli sikrere, så finnes det nok av individer som opererer over nett uten den tyngden av kunnskap som du kanskje tror er nødvendig. Igjen, du gir jo tross alt fra deg all verdens av informasjon når du taster inn passord, brukernavn, og annen sensitiv info inn i malware systemene.
Slik unngår du å havne i fella
Individer som maser om antivirusprogrammer høres nok ut som en plate som spilles om og om igjen, eller kanskje bare en skikkelig hakkete radio. Vi ønsker desperat å tune disse ut, mye fordi antivirusprogrammer ofte koster penger, men også fordi det krever en ørliten innsats. Vi er faktisk kommet så langt at vi ofte bare ønsker at ting skal gå unna av seg selv uten at vi legger altfor mye i det. Dessverre er vi også blitt så naive at vi tror at alle kan være utsatt bortsatt fra oss selv. Kanskje har vi reddet oss inn så langt ved å ikke besøke skeptiske nettsider, eller ved å være varsom på andre metoder. Fremtiden kan derimot bringe feil fra vår side, og da er det viktig å være beskyttet med programmer slik som Malwarebytes. Dette er et antivirusprogram som over alt annet prioriterer på å begrense angrepene med malware.
Programmet scanner både din datamaskin og din nettleser konstant for å finne ut av hvordan tilstandsrapporten er. Om noe mistenkelig foregår, så får du vite om det med en gang. Allikevel, selv om Malwarebytes er en kraftig programvare og holder deg trygg, så går den nærmest helt ubemerkelig i bakgrunnen. Faktisk er den eneste gangen du hører fra dette programmet, og forsåvidt den eneste gangen du bør høre fra et antivirusprogram, når noe ugunstig inntreffer deg enten lokalt eller over internettet. Da kan du stå rustet mot angrepene fra malware.
Vil det være behov for antivirusprogrammer i fremtiden?
Det er fort gjort og gå i fella og si at så snart teknologien har utviklet seg bare litt til, så vil det ikke lenger være behov for antivirusprogrammer. Dette gjelder all ny teknologi, men da kanskje spesielt blokkjedeteknologi. Allikevel er det naivt å tro at dette ikke kan hackes også.
Alt kan i teorien hackes, selv om det forbedres i henhold til sikkerhet. Det er fordi sikkerhetshuller konstant avdekkes i teknologi som ikke er utviklet lenge nok. Dette kan forekomme med malware i lang tid fremover, og derfor er en investering i Malwarebytes absolutt lurt!