Å spare penger er ikke alltid like lett, og det kan være spesielt vanskelig å komme i gang. For mange er det vanskelig å spare penger fordi man så vidt har råd til de faste utgiftene som allerede eksisterer. For andre er det vanskelig å spare penger fordi man er glad i å bruke pengene på andre ting som shopping, restaurant eller andre ting som gjerne koster litt ekstra i hverdagen.


Du er ikke alene om å finne sparing vanskelig. Det viktigste er ikke hvor fort det går eller hvor mye du klarer å spare, men at man kommer i gang slik at det blir en del av en månedlig eller ukentlig rutine. Sparing vil også hjelpe deg på veien mot å ha bedre kontroll over personlig økonomi. På den måten vil det gange deg i lengden, uansett hvor mye du klarer å spare. I denne artikkelen skal vi komme med noen gode sparetips slik at det kanskje blir litt lettere.

Tenk langsiktig

Er du en av dem som egentlig fungerer godt i hverdagen, men som er litt redd for fremtiden? Som ung voksen er det mye å se frem til. På et tidspunkt ønsker man kanskje å få kjøpt seg sin første leilighet eller sin første bil. Dette er ikke billige mål, men likevel svært normale mål. Mange ønsker derfor å begynne å spare tidlig, spesielt til bolig. Noe av det viktigste når det kommer til kjøp av bolig er kreditt. Pass på at du ikke tar opp unødvendige lån slik at kredittsjekken din ikke ser god ut. Tenk heller langsiktig og frem i tid.

Dersom du er en av dem som sparer til et formål som er langt frem i tid, eller hvert fall fem år eller mer, så kan aksjesparekonto være en vei å gå. Aksjesparekonto er en god måte å spare penger på, ettersom det er en viss avkastning inkludert. Avkastningen er lavere enn ved investering, men risikoen for at pengene dine forsvinner er også mindre. Derfor er aksjesparekonto et godt alternativ for deg som har et lite ekstra beløp og som ikke ønsker at pengene bare skal stå stille på en sparekonto.

Sparing kan være gøy

Et tips for deg som skal spare penger til et formål som er litt nærmere i fremtiden en fem år fra nå er spareappen DREAMS. Dette er en super app fra Storebrand som virkelig gjør sparing gøy. Her kan du opprette en «drøm». Denne drømmen kan du velge om du vil ha alene eller du kan dele den med andre brukere slik at dere sammen jobber på den. La oss si du og en venn skal på ferie til høsten og dere blir enige om å spare 5000 kroner hver. I denne appen kan du følge med på hvor mye vennen din har spart og du kan bruke morsomme funksjoner som gjør det lettere å spare.

Sparer du sammen med noen kan du for eksempel bruke «hermegås» som sparer et visst beløp, for eksempel 100 kr, hver gang den andre setter inn et beløp. Sparer du alene kan du for eksempel trykke på «kaffe» å spare 25 kroner hver gang du velger å ta med kaffe hjemmefra.